Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Τσαμπουκάς


Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια...

έχει κάνει τσαμπουκά (τουρκική λέξη) στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και σε άλλες ισχυρές χώρες.

Όλοι αυτοί οι τσαμπουκάδες έχουν τελικά πάντα ευνοϊκή κατάληξη για την ίδια  και τις σχέσεις της με τις χώρες αυτές.

Έχει κάνει τσαμπουκά κατά καιρούς και κατά διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. κ.α. 

Ο τσαμπουκάς της δε απέναντι στη χώρα μας (υποτιθέμενη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ) είναι συνεχής και διαρκεί δεκαετίες, πάντα  με κατάληξη δυσμενή για την Ελλάδα (βλέπε Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, 12 μίλια, ΑΟΖ, παραβιάσεις FIR,  Αιγαίο κλπ).

Και όλα αυτά, ενώ στο εσωτερικό της έχει προβλήματα τρομοκρατίας, πόλεμο με τους Κούρδους και πρόσφατα απόπειρα πραξικοπήματος με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τη σταθερότητα ενός Κράτους.

Όλη η εξωτερική πολιτική της βασίζεται στον τσαμπουκά και δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε σοβαρή συνέπεια γι'αυτό, αντιθέτως ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα, παρά τις συνεχείς γεωπολιτικές  εναλλαγές της περιοχής.

Αντίστοιχα η Ελλάδα βασίζει την εξωτερική της πολιτική ανέκαθεν σε δόγματα τύπου "ανήκομεν εις την Δύσιν",  και "μένουμε Ευρώπη", σε συμμαχίες τύπου "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" και "τελευταίο σύνορο της Ευρώπης", σε δοξασίες τύπου "μαρμαρωμένος βασιλιάς" και "πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα'ναι" , σε προφητείες τύπου "το ξανθό γένος θα μας σώσει" και  σε μυθοπλασίες τύπου "απόγονοι των ΕΛ" και "προερχόμενοι από τον Σείριο".

Τα αποτελέσματα  της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστά σε όλους.

Τώρα που το σκέφτομαι, και το  λαϊκό  σύμβολο του Έλληνα, ο Καραγκιόζης, τουρκική λέξη είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου