Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Κότες (γενικώς)


Κατάντια (δια της συγκρίσεως)...

Η Βαλλωνία είναι μια από τις τρεις περιφέρειες του Βελγίου.
Έχει πληθυσμό 3.500.000 κατοίκους περίπου και έκταση 16.844 χλμ².
Το τοπικό-περιφερειακό κοινοβούλιο έχει 75 μέλη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει την Κυριακή προθεσμία μέχρι «αργά τη Δευτέρα» στο βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να απαντήσει, εάν είναι σε θέση να υπογράψει την CETA (συμφωνία εμπορίου Ε.Ε. και Καναδά που έχουν αποδεχτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.).
H υπογραφή θα γινόταν στη Σύνοδο Ε.Ε.-Καναδά την Πέμπτη, για την οποία ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ θα πήγαινε στις Βρυξέλλες. Στο τελεσίγραφό του ο Τουσκ ανέφερε πως, εάν το Βέλγιο δεν μπορούσε να υπογράψει, η Σύνοδος θα έπαιρνε αναβολή επ' αόριστον.


Ο πρόεδρος του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλλωνίας Αντρέ Αντουάν απέρριψε το τελεσίγραφο για το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας πως «δεν μπορεί να τηρηθεί».
«Δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε αυτό το τελεσίγραφο»  δήλωσε στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
«Πρόκειται για μία τεράστια σαλάτα κειμένων, που δεν είναι σοβαρή διεθνής νομοθεσία».
«Επιπλέον, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν ανήκουν στη Δημοκρατία, θέλουμε συμφωνία, θέλουμε συνθήκη, αλλά θέλουμε να διαπραγματευτούμε με το ελάχιστο ευγένειας και σεβασμού» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος έδωσε ως πιθανό ορίζοντα το τέλος του χρόνου και είπε -σχετικά με την απειλή ακύρωσης της Συνόδου με τον Καναδά- πως «πτήσεις Καναδάς-Βρυξέλλες θα υπάρχουν και στο μέλλον». 

Οι συγκεκριμένες αντιρρήσεις της Βαλλωνίας στην CETA αφορούν την ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών χοιρινού και βόειου κρέατος από τον Καναδά και τα ερωτηματικά γύρω από την υπαγωγή στο διεθνές Δίκαιο για διαφορές μεταξύ κρατών και ξένων επενδυτών.
Σύμφωνα με τους επικριτές της συμφωνίας, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε πολυεθνικές ώστε να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική.


Διαπίστωση 1η: Μια περιφέρεια ενός ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία ολόκληρης της Ε.Ε., χωρίς να επέλθει η "Αποκάλυψις του Ιωάννου".

Διαπίστωση 2η: Αυτός που θα φέρει αντίρρηση στα κελεύσματα της Ε.Ε. δεν είναι απαραίτητο να δηλώνει αριστερός (η Βαλλωνία έχει σοσιαλιστή πρωθυπουργό) ή να βγάλει έρπη, είναι όμως απαραίτητο να έχει αξιοπρέπεια.

Διαπίστωση 3η: Ο λαός του κράτους, κρατιδίου, περιφέρειας, πόλης ή χωριού που θα φέρει αντίρρηση στα κελεύσματα της Ε.Ε. δεν είναι απαραίτητο να έχει τρανούς κι ένδοξους προγόνους και προαιώνια ιστορία, είναι όμως απαραίτητο να έχει αξιοπρέπεια, πληροφόρηση και γνώση, ώστε...να μην μπερδεύει τη CETA με τη φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου