Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ισότητα


Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, σχετικά με το νομοθέτημα για τις offshores των πολιτικών, στην υπ'αριθμ. 6 παράγραφο επικαλείται μη αναδρομικότητα του νομοθετήματος, επειδή από καμιά διάταξή του προκύπτει αναδρομικότητα, κι επομένως θα διωχθούν ποινικά και θα τιμωρηθούν όσοι στο παρελθόν υπέβαλαν σχετική ανακριβή  ή ψευδή ή καθόλου δήλωση "πόθεν έσχες".

Φοιτητής α΄εξαμήνου  νομικής σχολής (απ' αυτούς που δίδασκε ο Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος)  γνωρίζει ότι βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου είναι η  "αρχή της αναδρομικής ισχύος του ηπιότερου νόμου" την οποία ορίζει το άρθρο 2 του ΠΚ ως εξής:

"1.Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.
2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της."

Σε απλά Ελληνικά, η αναδρομικότητα του νομοθετήματος είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, κι επομένως θα μείνουν ατιμώρητοι όσοι έκαναν τη "λαδιά" τους στο παρελθόν και καλύπτονται από τις προϋποθέσεις του νέου νόμου (ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι αυτοί).

Στα υπόλοιπα  περισπούδαστα της ανακοίνωσης περί "διόρθωσης του κακού προηγουμένου νομοθετικού πλαισίου", μόνον μία "σοβαρή" απάντηση μπορεί να δοθεί.
Επειδή και οι νόμοι περί φόνου, βιασμού, ληστείας, κλοπής κλπ, ίσως παρουσιάζουν κάποιες ατέλειες, στην πράξη και κατά την εφαρμογή τους, που επιτρέπουν στους υπαίτιους να διαφεύγουν, ας νομιμοποιήσουμε και μάλιστα αναδρομικά τα αδικήματα αυτά, για να "διορθώσουμε το κακό νομοθετικό πλαίσιο"! 

Εν κατακλείδι, αυτοί ατιμώρητοι (και για το παρελθόν και για το μέλλον), εμείς πρόστιμα και προσαυξήσεις, κατασχέσεις και ποινικές διώξεις (και για το παρελθόν και για το μέλλον).

Είδατε που έφερε την ισότητα η Πρώτη Φορά (Τόσο Δεξιά) Αριστερή κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου